KuchniaProjektowanie Wnętrz

Trójkąt Roboczy w Kuchni – Obalamy Mity!

Trójkąt roboczy w kuchni jest przez wielu znany, ale przez tylko niewielu rozumiany. Niestety pojęcie o trójkącie roboczym w kuchni sprowadza się najczęściej do jego wierzchołków, czyli umieszczanie lodówki, zlewu i płyt w kuchni. Natomiast to, co jest najważniejsze, to zależność, jaka występuje między tymi punktami. Dlatego w tym wpisie wytłumaczę Wam, czym ten trójkąt roboczy jest i dlaczego wcale nie jest najważniejszy w urządzaniu kuchni.

Jeśli potrzebujesz pomocy przy samym projekcie kuchni IKEA, to zobacz: Projekt Kuchni IKEA Online!
A jeśli przy innym pomieszczeniu zobacz nasze Konsultacje Wnętrz Online! 🙂 

Trójkąt roboczy w kuchni – co to?

Trójkąt roboczy w kuchni

Najprostsza definicja trójkąta roboczego w kuchni to obrazowe przedstawienie sposobu pracy w kuchni oparte o trzy najważniejsze elementy tj.: lodówkę, zlew i płytę grzewczą, z których musimy skorzystać, by przygotować posiłek.

Więc skoro mamy trzy punkty, to wychodzi nam trójkąt, a to fajnie brzmi więc zasada gotowa 😉 Oczywiście jest to tylko powierzchowne stwierdzenia, ponieważ za trójkątem kryję się znacznie więcej.

Właściwa kolejność

Kolejność pracy w trójkącie roboczym

Jak wspomniałem, te trzy punkty są niezbędne do przygotowania posiłku co sprawa, że korzystamy z nich w określonej kolejności. Najczęściej najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, następnie je myjemy w zlewie, by na końcu je ugotować na płycie grzewczej.

Niestety na tym etapie najczęściej się kończy zrozumienie zasady trójkąta roboczego w kuchni. 🙁

Kolejność pracy w trójkącie roboczym

  1. Lodówka; pierwszy punkt na trasie do naszego posiłku.
  2. Zlew; wyjęte z lodówki produkty myjemy przed przygotowaniem.
  3. Płyta grzewcza; gotowanie właściwe posiłku.

Na takim zrozumieniu zasady trójkąta roboczego w kuchni najczęściej się kończy. Mamy trzy elementy, we właściwej kolejności i idealna kuchni gotowa. Jednak jak już pewnie zauważyliście, ta prosta idea nie oddaje prawdziwej pracy, jaką wykonujemy w kuchni.

Trójkąt roboczy w kuchni – jak go właściwie rozumieć?

W trójkącie roboczym chodzi o zależność między wierzchołkami

Istotą zrozumienia zasady trójkąta roboczego w kuchni jest zrozumienie zależności, jakie występują pomiędzy tymi trzema najważniejszymi punktami w kuchni, które wzajemnie na siebie wpływają.

Najważniejsze jest zaplanowanie tego, co dzieje się pomiędzy „wierzchołkami” trójkąta roboczego, a nie tylko na jego rozmieszczeniu.

Zależności między punktami w trójkącie roboczym

  • Lodówka a zlew; między nimi powinniśmy zachować miejsce umożliwiające swobodne wykładanie produktów z zamiarem chowania ich do lodówki oraz wyłożenia produktów, które zaraz trafią do zlewu.
  • Zlew a płyta; najważniejszy element pracy w kuchni. To między zlewem a płytą jest blat roboczy, natomiast pozostałe miejsce na blacie w kuchni to blaty dodatkowe, a nie robocze.
  • Płyta a lodówka; te elementy wpływają na siebie w najmniejszym stopniu, jednak dobrze, aby bezpośrednio ze sobą nie graniczyły oraz nie były za daleko, ponieważ to od lodówki zaczynamy cykl przyrządzania posiłku.

Dlatego nie skupiajmy się na wierzchołkach trójkąta roboczego, ale na tym, co się dzieje w kuchni pomiędzy nimi. To właśnie odpowiednie zagospodarowanie tych stref wpływa na komfort pracy w kuchni. Samo „poprawne” ustawienie wierzchołków trójkąt we właściwym miejscu nie sprawi, że kuchni będzie już dobrze zaprojektowana.

Kierunek pracy w trójkącie roboczym w kuchni

Kierunek pracy w kuchni dla osób prawo i lewo ręcznych

Ostatnim elementem naszej układanki jest kierunek pracy w kuchni. W idealnym świecie osoby praworęczne powinny planować kuchnię tak, aby poruszać w się w trójkącie roboczym w prawą stronę od lodówki do płyty grzewczej.

Wygodny kierunek pracy wynika bezpośrednio ze sposobu, w jaki przyrządzamy posiłek, a to z kolei wynika z faktu, że osoby praworęczne kroją produkty, trzymając nóż w prawej dłoni. Stąd, aby je przełożyć produkty do garnka czy patelni z deski do krojenia najbardziej naturalnym ruchem będzie chwycenie deski lewą ręką i zsunięcie produktów przy użyciu noża prawą ręką, a wszystko to najwygodniej będziemy zrobić w prawą stronę.

Z ciekawostek dodam, że zmywarka dla osób praworęczny powinna być po lewej stronie zlewu. Szerzej pisałem o tym w tym wpisie:  

„Zamień miejscami zlew z płytą!”

Zamiana zlewu lub lodówki w trójkącie roboczym

W pogoni za „właściwą” kolejnością, szczególnie gdy pytamy o nasz projekt na grupach wnętrzarskich, pojawiają się komentarze o zamianie zlewu i płyty grzewczej miejscami. Jak tylko widzę takie porady, to zawsze mam ochotę krzyknąć: „sama się zamień!” 😛

A o niepomocnych grupach wnętrzarskich pisałem tu: Facebookowe Grupy Wnętrzarskie. 

Jeśli macie jakiekolwiek pojęcie o instalacji wodnej lub po prostu widzieliście kiedykolwiek to, co jest pod zlewem, to wiecie, że tam są przyłącza wodne zwane potocznie rurami. I właśnie te rury trzeba prowadzić po ścianie albo w ścianę wkuwać, żeby zamienić miejscami zlew z płytą. Dlatego taka porada jest najczęściej o przysłowiowy kant blatu.

Często łatwiej zmienić miejsce lodówki w projekcie niż instalacji wodnej.

Natomiast jeśli już coś chcemy zamieniać, to często dużo prostszym rozwiązaniem będzie zmiana miejsca ustawienia lodówki. Dlatego ponownie nie skupiajmy się na wierzchołkach trójkąta, ale myślmy o projekcie jak o całości.

Czy każda kuchnia z trójkątem roboczym to dobra kuchnia?

Trójkąt roboczy w kuchni może przybierać różne postacie. Przykładowo pokazane powyżej układy to częsty dylemat osób, które planują kuchnia na kształt litery „U”, choć mają miejsce na zabudowę dwurzędową. Pierwszy układ wydaję się bardziej pojemny i z większą ilością blatu, ale to tylko pozory.

Zabudowa dwurzędowa nie posiada narożników, dzięki czemu w pełni możemy wykorzystać szafki i wykonać w nich szuflady oraz tworzymy większy blat roboczy (pamiętajmy, że blat roboczy to tylko ten między zlewem a płytą).

Z drugiej strony, jeśli potrzebujemy miejsce na blacie na urządzenia wolnostojące (ekspres, wolnowar, mikrofala itp.), to pierwszy układ daje nam więcej przestrzeni.

Oba układy są poprawne, dlatego zastosowanie trójkąta roboczego w jakikolwiek kuchni to zdecydowanie za mało by określić, czy projekt jest dobry.

Dlatego nie  sposób powiedzieć, który układ jest lepszy bez poznania preferencji jego użytkowników. Stąd mam nadzieję, że da Wam to do myślenia, że samo zrobienie trójkąta roboczego w kuchni to za mało by mówić o wygodnej kuchni.

 Dobrze zaprojekowana kuchnia NIE musi mieć trójkąta roboczego!

Układ „A” występuje często w nowym budownictwie, a układ „B” w kuchniach w bloku.

Tyle się napisałem, aby Wam wytłumaczyć zasadę trójkąta roboczego w kuchni, a teraz piszę, że wcale go być nie musi 😉 Jednak to prawda. Ponieważ w projektowaniu wnętrz i nie chodzi o bezwzględne egzekwowanie zasad, ale o ich zrozumienie i dostosowanie do potrzeb użytkowników oraz samego wnętrza.

W projektowaniu nie chodzi o bezwzględne trzymanie się zasad, ale o ich stosowanie mając je na uwadze, jednak zgodne z jego użytkownikami oraz samym wnętrzem.

Najczęstsze układy kuchni bez trójkąta roboczego

Układ A

Kuchnia w układzie „A” to częsty problem w nowym budownictwie. Zabudowa kuchenna jest rozdzielona kominem, co utrudnia nam prowadzenie instalacji wodnej. Zwróćcie uwagę, że zamiana miejscami zlewu i płyty nie sprawi, że ta kuchnia będzie znacznie bardziej funkcjonalna.

Dlatego w takim przypadku, zamiast walczyć o trójkąt roboczy powinniśmy się skupić na stworzeniu dodatkowego blatu w formie wyspy, czy półwyspu, aby stworzyć zarówno łącznik dla stref, jak i sam faktyczny blat roboczy.

Układ B

Ten układ najczęściej spotykamy w kuchniach w bloku, gdzie mamy do czynienia z długimi i wąskimi kuchniami zakończonymi oknem. Uważam, że walka o zachowanie trójkąta jest tu daremna z dwóch powodów.

Po pierwsze, przenosząc zlew na jedną ścianę z płytą grzewczą zmniejszymy realny blat roboczy, czyli przestrzeń między płytą, a zlewem. A po drugie, w wąskich kuchniach brak zachowania kolejności zlewu i płyty nie ma tak dużego znaczenia, ponieważ wszystko i tak jest na wyciągnięcie ręki. 😉

Dlatego w takim układzie skupiamy się na maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni i stworzeniu możliwe największego blatu roboczego nawet kosztem zachowania idealnej kolejności w trójkącie roboczym.

A jeśli nie trójkąt roboczy? Dynamic Space!

Dynamic Space Blum
System Dynamic Space firmy Blum. Źródło.

Trójkąt roboczy w kuchni to dosyć stara i bardzo uproszczona koncepcja projektowania kuchni. Obecnie mocno odstaje od tego, jak się podchodzi do pracy w kuchni oraz samych jej funkcji. Największą wadą  trójkąta roboczego jest brak uwzględnienia długości blatu roboczego, czy właściwego planowania miejsca do przechowywania produktów.

Trójkąt roboczy w kuchni to już przestarzała koncepcja, która nie uwzględnia długości miejsca do pracy, czy właściwego miejsca do przechowywania produktów.

Naprzeciw nowym trendom firma Blum zaproponowała system oparty o strefy w kuchni. Nadal koncepcja nie jest idealna, ale uważam, że jest dużo lepszym rozwiązaniem, na którym możemy się wzorować niż ten nieszczęsny trójkąt roboczy.

Podział na strefy zakłada podzielenie kuchni na 5 stref, podzielonych względem swoich roboczych funkcji oraz przechowywania samych produktów. Nie będę się o nim się  rozpisywał, a ciekawskich kieruję pod ten link:

Trójkąt roboczy w kuchni – Podsumowanie

Trójkąt roboczy w kuchni podsumowanie

Powierzchowna idea trójkąta roboczego w kuchni jest prosta do zapamiętania oraz trudna w pełnym zrozumieniu. Dlatego, zanim zaczniemy „zamieniać” instalację wodną, by zachować jakieś trójkąty w kuchni, to zastanówmy się, czy naprawdę tego potrzebujemy, ponieważ nie każda kuchnia z trójkątem jest doskonała, jak i nie każda bez zachowania tego trójkąta jest od razu źle zaprojektowana. 

Zasady w domyśle mają nam pomagać w planowaniu, a nie zastępować myślenie. Dlatego przede wszystkim skupmy się na zachowaniu blatu roboczego, czyli przestrzeni między płytą grzewczą a zlewem, a dopiero potem na właściwej kolejności.

Nie każda kuchnia z trójkątem roboczym jest doskonała, jak i nie każda bez zachowania tego trójkąta jest od razu źle zaprojektowana.

Co więcej, czasami wystarczy ustawić w innym miejscu lodówkę, aby kuchnia zagrała na trójkątach, jednak daremny to trud, gdy i takie zmiany nie wspierają naszego kierunku pracy. Więc ponownie tworzenie trójkąt roboczego w kuchni dla ergonomicznych purystów zwyczajnie mija się z celem.

Dlatego życzę Wam przemyślanych, funkcjonalnych i praktycznie zaprojektowanych kuchni niezależnie, czy będą w trójkąt, kółko, czy krzyżyk. 😉 

Samodzielnie urządzasz kuchnię? Zobacz!

Darmowe programy do projektowania wnętrz


Potrzebujesz indywidualnej pomocy przy urządzaniu?

Zobacz nasze Konsultacje Wnętrz Online! 
Jeśli potrzebujesz pomocy przy kuchni – 
 Projekt Kuchni IKEA Online!
A może chcesz urządzić całe mieszkanie – ❤️Twój Świadomy Projekt! 


Jak kupić kuchnię!

Projektowanie kuchni i nie tylko

Meble IKEA

AGD

A może jak nie dekorować wnętrz? 🙂

Filip Tchorek

Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Zawodowo projektant mebli. Prywatnie poszukiwacz adrenaliny w nietypowych sportach i przekraczaniu własnych granic.

Powiązane Artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button