Kuchnia

Jak wybrać blat kuchenny?

Nie ma kuchni bez blatu

Pozornie prosty wybór blatu kuchennego może przyprawić o zawrót głowy. Często wady i zalety materiałów się równoważą, a co gorsza – im materiały droższe, tym różnice między nimi są mniejsze. Jak więc wybrać blat kuchenny dostosowany do naszych potrzeb? Zapraszam do wpisu.

Wybór blatu proponuję zacząć od określania, czy ma wyglądać jak kamień, czy jak drewno. Następnie  zwróćcie uwagę na średnią cenę danego blatu. Niestety, ceny blatów kuchennych zmieniają się skokowo.

Upraszczając, mamy blaty względnie tanie i potem już tylko względnie drogie 🙂

Poniżej przedstawiam możliwe opcje na blaty kuchenne, w zależności od dekorów, wraz ze średnimi cenami za jeden metr bieżący blatu – przy założeniu, że jego głębokość wynosi standardowe 60 cm.

Rodzaje blatów kuchennych i ich ceny

Blaty w dekorze drewna:

  • blat laminowany w dekorze drewna – od 100 zł/mb. (średnia cena blatu na wymiar ok. 400 zł/mb.)
  • blat wykonany z drewna dębowego – od 400 zł/mb. (blaty kupowane w całości w Ikea, Castorama itp.), średnia cena blatu drewnianego na wymiar ok. 600.zł/mb.
  • blat wykonany z drewna egzotycznego – od 800 zł/mb.

Blaty w dekorze kamienia:

  • blat laminowany w dekorze kamienia – od 200 zł/mb. (średnia cena blatu na wymiar ok. 400 zł/mb.)
  • kamień naturalny granit – od 800 zł/mb.
  • konglomerat kwarcowy typu Technistone, Silestone – średnia cena od ok 1000 zł/mb. Część kolorów występuje w specjalnych cenach od ok. 600 zł/mb.
  • spiek kwarcowy Neolith, Laminam – cena blatu o łącznej długości do 5 mb. około 10 000 zł. Specyfika materiału wymaga indywidualnej wyceny, jednak cena raczej nie będzie niższa niż podana.

Podane wyżej ceny mają charakter orientacyjny. W przypadku blatów kamiennych, konglomeratów i spieków, w cenę jest wliczony montaż i transport.

Laminowany blat kuchenny – dużo dekorów w niskiej cenie

Podstawowy materiał na blaty kuchenne. Jest to blat wykonany z płyty wiórowej, na którą jest zaprasowywany przy podwyższonym ciśnieniu i temperaturze laminat HPL (high pressure laminate), czyli papier przesycony żywicami.

Może brzmi to na mało trwały materiał, ale w rzeczywistości spotykamy się z nim niemal codziennie i sprawdza się świetnie. Jego największą zaletą jest niska cena i ogromny wybór dekorów.

Przy jego wyborze, poza dekorem, warto zwrócić uwagę na sposób wykończenia krawędzi, która może być zaoblona (postforming) lub prosta w kolorze blatu, lub innym.

W przypadku zaoblonej krawędzi nie musimy się nad niczym więcej zastanawiać. Jednak w przypadku prostej krawędzi blatu – powstaje pewien problem. Łączenie blatu na ostro (90 stopni) jest łączeniem widocznym wzdłuż całej krawędzi.

Przykład łączenia laminatu na ostro.
Krawędź blatu z tworzywa w dekorze blatu.

Aby zniwelować efekt widocznej krawędzi łączenia, możemy zastosować obrzeże z tworzywa w kolorze blatu. Wtedy krawędź będzie lekko fazowana, a efekt łączenia najlepszy. Niestety, nie w każdym dekorze blatu występuje dedykowane obrzeże.

Ciekawym sposobem na obejście braku obrzeża w kolorze blatu jest łączenie koloru krawędzi z kolorem frontów szafek. Możemy też wykonać krawędź z metalu czy nawet pół przeźroczystego tworzywa i umieścić w blacie listwy LED. Możliwości jest wiele.

Dla kogo jest blat laminowany?

Dla wszystkich 🙂 Niska cena, dostępność i bardzo duży wybór dekorów powodują, że jest to najbardziej uniwersalny materiał. Największą wadą jest niska odporność i wytrzymałość na tle blatów kamiennych.

Wybierając blat laminowany, polecam udanie się do firm specjalizujących się w tego typu blatach. Mają dużo większy wybór zdecydowanie ładniejszych dekorów niż te, które znajdziemy w marketach budowlanych.

Podsumowanie laminowanych blatów kuchennych

Plusy:

  • niska cena
  • bardzo duży wybór dekorów
  • stosunkowo wytrzymały
  • można łatwo dobrać różne kolory krawędzi

Minusy:

  • krawędzie, które w przypadku łączenia laminat-laminat będą widoczne
  • dekor jest tylko imitacją
  • odporność na temperatury do ok. 60 °C

Drewniany blat kuchenny – piękno natury

Wykonany z kawałków drewna, klejonych do siebie w sposób przeciwstawny, co zapobiega jego odkształceniom. Ostateczny kolor blatu uzyskujemy po zaimpregnowaniu. Dzięki temu możemy wydobyć naturalny kolor drewna lub pokryć blat odpowiednią bejcą, otrzymując porządny odcień.

Najczęściej wykonujemy blatu z drewna dębowego, ale obecnie coraz częściej możemy wybrać blat z drewna z drzew gatunków egzotycznych, jak teak, bambus czy merbau.

Drewno gatunków egzotycznych cechuje się większą wytrzymałością i lepszą odpornością na wodę.
Jeśli obawiacie się zalania blatu drewnianego, to szczególną uwagę zwróćcie na drewno tekowe, które jest najbardziej odporne na zmiany wilgotności i zalanie.

Warto pamiętać, że drewno, z którego wykonujemy blaty, posiada swoją klasę jakości. Ta z kolei, w uproszczeniu, odpowiada za odporność i wygląd drewna. Dlatego ceny za „ten sam” blat drewniany mogą być tak różne w zależności od miejsca zakupu.

Więcej o klasach jakości drewna i blatach drewnianych znajdziesz w przydatnych linkach pod wpisem.

Dla kogo jest blat drewniany?

Dla osób ceniących naturalne piękno, chcących posiadać we wnętrzu coś niepowtarzalnego o naturalnym charakterze. Drewno jest bardzo wdzięcznym materiałem, doskonale komponującym się ze stylem skandynawskim. Decydując się na blat drewniany pamiętajmy, że wymaga on odrobiny troski, aby służył przez lata.

Podsumowanie drewnianych blatów kuchennych

Plusy

  • materiał naturalny
  • odcień drewna możemy dopasować do naszych gustów
  • możliwość odświeżania blatu
  • materiał wytrzymały, ale miękki

Minusy

  • materiał naturalny – nie zawsze rysunek drewna może nam odpowiadać
  • źle zrobiony, niewłaściwie zaimpregnowany lub źle zamontowany – może się wykrzywić.

Granitowy blat kuchenny – siła i blask naturalnego kamienia

Spośród materiałów kamiennych, granit posiada największą głębię koloru oraz najwyższy stopień połysku. Jest to materiał niezwykle szlachetny, o naturalnym pięknie. Granity mogą posiadać kolorystkę  jednorodną, jak również tak niezwykłą, że będzie ozdobą całego wnętrza.

Granit jest naturalnym kamieniem, który na blaty kuchenne sprawdza się doskonale. Jest odporny na wysokie temperatury, wodę, a nawet zarysowania czy krojenie (czego nie powinniśmy robić :)). Występuje w ogromnej kolorystyce, i aby go w pełni docenić, należy go obejrzeć na żywo.

Na zdjęciach nie zobaczymy głębi koloru, a mała próbka nie odda całego rysunku kamienia, jeśli nie jest to kamień o jednorodnej strukturze.

Dodatkowo kamień o tej samej nazwie może się między sobą bardzo różnić. Aby wybrać idealny granit, należy udać się na skład kamieniarki i tam wybrać konkretny slab kamienia (duża kamienna płyta), z które wykonamy nasz blat. A gdzie się wybrać, podpowie nam nasz wykonawca. Takich składów w Polsce jest bardzo wiele.

Po lewej Cosmic Black i po prawej Cosmic Black.

A jeśli nie połysk?

Powierzchnie granitu możemy wykończyć również w macie. Kamieniowi możemy nawet nadać strukturę przez młotkowanie lub płomieniowanie.

Warto jednak pamiętać o tym, że im powierzchnia jest bardziej nierówna, tym blat będzie trudniejszy w utrzymaniu.

Dla kogo jest blat granitowy?

Dzięki różnorodności kolorów możemy blat kamienny dobrać do każdego wnętrza, a przez jego ogromną odporność zniesie wszystko. Jednak jest to materiał, w który należy się zaangażować na etapie jego wyboru.

Powinniśmy też pamiętać, że niezwykły wzór kamienia może być przepiękną ozdobą albo i… przesadą, co może nieco zepsuć końcowy efekt w naszym wnętrzu. Tu warto zachować umiar. Zdecydujmy, czy kamień ma być główną ozdobą, czy meble. Jedno jest pewne. Kamień we wnętrzu nadaje szyku i elegancji oraz zawsze budzi respekt do jego naturalnej siły i piękna.

Plusy:

  • naturalny materiał
  • kilka dostępnych rodzajów wykończenia powierzchni
  • największy stopień połysku i głębi koloru
  • odporny na wysokie temperatury
  • odporny na wodę
  • ogromny wybór dekorów
  • niepowtarzalny

Minusy:

  • Niepowtarzalny. Materiał o niejednorodnej strukturze wymaga obejrzenia. Czasami układ żył w materiale może nie odpowiadać naszej końcowej wizji.

Konglomerat kwarcowy – blat, który zawsze pasuje

To taki kamień, w który nie musimy się angażować 🙂

Połączenie zmielonych materiałów naturalnych (piasków krzemowych i krzemionkowych oraz granitów) wraz z dodatkiem pigmentów i żywicy poliestrowej. Masa składników kamiennych stanowi od 90% do 95% masy materiału, w zależności od wybranego producenta.

Posiada dekory o jednorodnym wyglądzie i stonowane kolory, które nie występują w naturze, co ułatwia dopasowanie blatu do mebli.

Według producenta, w porównaniu do granitu jest bardziej odporny na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i obciążenia. Natomiast dzięki domieszce żywicy jest materiałem spójnym, co wspomaga jego właściwości antybakteryjne.

Cena blatu będzie zależała od dekoru oraz grubości faktycznej materiału. Podobnie jak w przypadku granitu, grubość całego blatu może być różna od grubości materiału, z którego jest wykonany.

Blaty z konglomeratu mogą posiadać grubość materiału już od 12 mm i podbudowę z płyty lub tworzywa. Dzięki temu otrzymujemy piękną kamienną powierzchnię, lekki blat i niską cenę.
Niestety, takie rozwiązanie nie zawsze się sprawdza i nie występuje w każdym dekorze.

Dla kogo jest blat konglomeratowy?

Na pewno dla osób ceniących wygodę i proste rozwiązania. Blat możemy wybrać, opierając się o małą próbkę. Blaty posiadają kolory nienachalnych szarości, subtelnych kremów oraz czystych bieli, które nie występują w blatach naturalnych. W skrócie: blat konglomeratowy jest to blat bliski doskonałości, aż nienaturalnie idealny 🙂

Plusy:

  • jednorodna, powtarzalna kolorystka
  • wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne i wodę
  • nie wymaga impregnowania
  • mniejszy stopień połysku w porównaniu do naturalnych kamieni
  • odporność na temperatury do 120 °C

Minusy:

  • jednorodna, powtarzalna kolorystka – brak naturalnego wyglądu
  • mniejszy stopień połysku w porównaniu do naturalnych kamieni
  • odporność na temperatury do 120 °C – przy płytach gazowych i ceramicznych nie powinniśmy odkładać garnków na blat

Spieki kwarcowe – najlepsze

To względnie nowa bardzo wyjątkowa grupa materiałów. W wyglądzie są najbardziej zbliżone do kamieni naturalnych, a w produkcji przypominają wypalanie ceramiki, ponieważ podobnie jak w przypadku porcelany, tak i tu wzór na materiale jest wypalany w piecach.

Blaty ze spieków kwarcowych są bardzo twarde i odporne za zarysowania. Natomiast niezwykłe wzory są dziełami artystów, inspirowane naturą.

Jednym z ciekawszych sposobów wykorzystania tego, że wzory spieków są powtarzalne, jest to, że możemy je ze sobą łatwo dopasować, tworząc bardzo efektowne zabudowy wysp kuchennych z „przechodzącym” wzorem lub efektem lustrzanego odbicia.

Oczywiście, te efekty również uzyskamy w kamieniu. Jednak ze względu na naturalność tego materiału nie jest to już tak proste i wymaga znalezienia odpowiedniego slabu z pożądanym wzorem.

Najprościej ujmując, są to lepsze konglomeraty kwarcowe. Spieki stanowią najtwardszy rodzaj materiału na blat kuchenny o najbardziej naturalnym wyglądzie. Dodatkowo są odporne na temperatury do 180 °C.

Dla kogo jest blat ze spieków kwarcowych?

Dla osób, które chcą mieć najnowszy, najtwardszy i najbardziej designerski blat kuchenny 🙂
Spieki łączą najlepsze cechy konglomeratów kwarcowych z urokiem kamieni naturalnych. Jest to doskonały materiał w odpowiedniej dla siebie cenie.

Plusy:

  • najwyższa odporność na temperatury, zarysowania i wilgoć
  • naturalne wzory
  • dekory stworzone z myślą o efektach odbić lustrzanych i przejściach dekoru na krawędziach

Minusy:

  • Podobnie jak w przypadku konglomeratów, głębia połysku jest mniejsza.
  • Cena wyższa niż w przypadku konglomeratów. Ze względu na charakterystyczne dekory, cena blatu jest bardzo uzależniona od wykorzystania slabu spieku. Mówiąc inaczej: zawsze musimy pokryć cenę zakupu całej płyty materiału, nawet jeśli go nie wykorzystamy w całości na nasz blat.

Inne typy blatów

W tym wpisie opisałem najbardziej popularne, uniwersalne i godne polecenia materiały na blaty. Pozostałe materiały są bardzo specyficzne i jeśli na taki materiał się decydujemy, to tylko w wyspecjalizowanych firmach lub na własne ryzyko 🙂

Czy warto dopłacić za dobry blat kuchenny?

Blat kuchenny jest głównym miejscem pracy. Jest też elementem znacząco wpływającym na cenę kuchni. Jednak jest elementem, który jako nieliczny – możemy względnie łatwo w kuchni wymienić.

Dlatego planując kuchnię, proponuję w pierwszej kolejności skupić się na dobrych meblach z pełnym wyposażeniem, a później na blacie. W końcu nic nam po pięknym granitowym blacie, gdy szafki się będą pod nim uginać 🙂

Przydatne linki – blaty kuchenne

Może zainteresuje Cię również:

Filip Tchorek

Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Zawodowo projektant mebli, kardiochirurg wnętrz, czyli specjalista od kuchni, które są sercem każdego domu!

Powiązane Artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina

Świetny artykuł, jak dla mnie bardzo przydatny, ponieważ jestem na etapie urządzania kuchni. Przede wszystkim zastanawiam się nad blatem z litego drewna, tak aby utrzymać całość w skandynawskim klimacie.

Back to top button