KuchniaProjektowanie Wnętrz
Popularne

Jak NIE Projektować Kuchni! 5 Najczęstszych Błędów Przy Projekcie Kuchni – Cz. 2

W drugiej części:  5 najczęstszych błędów przy projekcie kuchni, skupimy się na błędach związanych z ergonomią pracy, błędach technicznych i jednym typowym dla świeżych projektantów 😉 Więc czego nie robić, by dobrze w kuchni się urządzić? Zobaczcie listę: 5 Najczęstszych Błędów Przy Projekcie Kuchni – Cz. 2!

 

5 Najczęstszych Błędów Przy Projekcie Kuchni – Cz. 2!

 

1. Zlew i płyta obok siebie

5 błędów przy projekcie kuchni - zlew i płyta obok siebie

Zaczynamy do jednego z najbardziej spornych błędów, często uważany za wygodne rozwiązanie, a przy próbie zwrócenia uwagi, że można inaczej jest często kwitowany: „bo mi tak wygodniej!” Jednak jest to błąd i to dosyć poważny, który zdecydowanie utrudnia nam pracę w kuchni, zamiast ją ułatwić. Zanim ktoś powie, że mu tak wygodniej, zastanówmy się przez chwilę nad pracą w tak zaprojektowanej kuchni.

Gdzie jest blat roboczy?

Układ idealny, do którego powinniśmy dążyć w przypadku liniowej zabudowy kuchennej. Produkty myjemy, przygotowujemy i gotujemy.

Blat roboczy to przestrzeń między zlewem a płytą. Taki układ jest najlepszy, ponieważ wynika z naturalnego rytmu pracy w kuchni. Produkty najpierw myjemy (zlew), następnie kroimy (blat roboczy)  i na końcu gotujemy (płyta).

Umiejscowienie lodówki jest również ważne, ale dla uproszczenia naszych rozważań przyjmę, że miejsce lodówki jest stałe.

Jeśli płyta i zlew będą  w bezpośrednim sąsiedztwie to mamy do czynienia z dwoma sytuacjami:

Blat roboczy,  płyta, zlew

Zanim zaczniemy przygotowywać produkty, musimy je wpierw przenieść nad płytą do zlewu i z powrotem na blat roboczy.

W takim układzie najpierw myjemy produkty, następnie mokre przenosimy nad płytą i uważamy, by woda nie kapała na rozgrzaną patelnię, by w końcu zacząć przygotowanie posiłku. Jednak każdorazowe umycie produktów wymaga ominięcia płyty i kolejnych kroków, by wrócić do blatu roboczego.

Blat roboczy,  zlew, płyta

Przygotowane produkty musimy przekładać nad zlewem, by trafiły na płytę.

Ten układ jest bezpieczniejszy, ponieważ nie musimy przenosić mokrych produktów nad płytą, jednak wciąż jest niewygodny, ponieważ produkty przygotowane do gotowania, musimy przenosić nad zlewem, robiąc dodatkowe kroki.

Mit wygody

Jedyny kontrargument jest taki, że umieszczając płytę bliżej zlewu, jest nam wygodniej nalać wody do garnka lub odłożyć brudne przybory do zlewu. Czyli całe gotowanie sprowadzamy do dwóch czynności, które wykonujemy raz przed lub po gotowaniu. 🙂

Dobra długość blatu roboczego to 90cm ale już od 45cm zmieścimy się z deską, by wygodnie przygotowywać produkty do gotowania.

Stąd najczęściej ten błąd bierze się z powielania tego rozwiązania z domów rodzinnych. Jednak uważam, że do wygodny łatwo się przyzwyczaić i w dobrze zaprojektowanej kuchni szybko zapomnimy o dawnych przyzwyczajeniach.

Dlatego, jeśli macie dość miejsca na blacie to postarajcie się o odstęp między zlewem a płytą. Polska Norma proponuje 90cm dla komfortowego gotowania. Natomiast już 45cm wystarcza, by swobodnie umieścić deskę do krojenia i wygodnie szykować produktu.

2. Gniazdka za urządzeniami

5 błędów przy projekcie kuchni - gniazdo za urządzeniami

Jest to najczęstszy błąd przy projekcie kuchni popełniany zarówno przez świeżych projektantów, jak i przez ich doświadczonych kolegów i koleżanki, a nawet deweloperów budowlanych.

Niestety jest to na tyle poważny błąd, który często uniemożliwia prawidłowego podłączenia urządzania. W szczególności, jeśli gniazdko znajduję się za zmywarką.

Gniazdka umieszczamy albo przy samej podłodze (cokół min 10cm) albo obok urządzenia. Natomiast w przypadku zmywarki zawsze obok urządzania.

Dlatego nigdy nie planujcie przyłączy elenktyczny za urządzeniami w kuchni, ponieważ najprawdopodobniej uniemożliwi to ich podłączenie. Gniazdka umieszczamy albo przy samej podłodze (cokół min 10cm) albo obok urządzenia. Natomiast w przypadku zmywarki zawsze obok urządzania.

3. Źle dobrana wysokość blatu kuchennego

5 błędów przy projekcie kuchni - źle dobrana wysokość blatu

Ponownie błąd, na który najczęściej słyszę odpowiedź: „a mi jest tak wygodnie.” Optymalna wysokość blatu roboczego wynosi od 10 do 15 cm poniżej ręki zgiętej w łokciu.

Dlatego osoby o wzroście do ok 160cm powinny mieć blat na wysokości 86cm. Jeśli twierdzą, że wygodniej jest im kroić przy blacie o wysokości 91cm i więcej, to oznacza, że mają złą technikę krojenia. Czyli kroją z góry do dołu zamiast ruchem posuwistym.

Jeśli ktoś twierdzi, że wygodniej jest mu kroić przy źle dobranej wysokości blatu, to oznacza, że ma złą technikę krojenia. 😉

Czasami ten błąd powstaje przypadkowo na etapie oglądania kuchni. Często, gdy przymierzamy się do blatów w salonie lub sklepie, to jesteśmy w obuwiu, o czym łatwo zapomnieć. Niestety te kilka, a czasem kilkanaście centymetrów, które zyskujemy w obuwiu, może nam zabraknąć do wygodnego gotowaniu w domowym zaciszu.

Jeśli chcesz wiedzieć jak dokładnie dobierać wysokość blatu roboczego, czy blatu braku, to obszernie omówiłem to na przykładach tym artykule:

4. Niestandardowe wymiary szafek

5 błędów przy projekcie kuchni - niestandardowe wymiary szafek

W pracy zdarzało mi się oglądać projekty, w których wymiary szafek wynosiły długość ściany dzieloną przez liczbę szafek… czyli każda szafka miał szerokość np. 57,12cm. Projektowanie jest proste, co nie? 😀

Jeśli Was to nie śmieszy, to znaczy, że żart jest nieco hermetyczny. 😉 Jednak błąd pozostaje błędem.

Robienie szafek o dowolnych wymiarach ma kilka konsekwencji:

  • Problemy z symetrycznym ułożeniem szafek  – sprzęt AGD ma standardowe wymiary, które narzucają „rytm” wymiarów.
  • Często wyższa cena za niestandardowe rozwiązanie.
  • Bark możliwości dokładnego dopasowania organizerów do szuflad, które są standardowe.
  • Strata miejsca w przypadku systemów Cargo oraz narożnych, ponieważ są one dopasowanie do określonych standardowych wymiarów. Przy szerszej szafce niczego nie zyskujemy.
  • W szafce o szerokość np. 63cm nie zmieśćmy więcej garnków niż w szafce o szerokości 60cm 😉
  • Brak możliwości wykonania projektu przez firmy wykonujące meble o wymiarach standardowych np. IKEA

Oczywiście często pojawiającym się argumentem za koniecznością wykonywania nietypowych szafek jest kwestia szczelin i braku dopasowania całej zabudowy do wymiarów ścian.

Jednak w praktyce nie projektuje się mebli od ściany do ściany, ponieważ z techniczne punktu widzenia takiej zabudowy nie zmieścimy. Szafki po ustawieniu, mają większy wymiar, niż to wynika z ich nominalnych szerokości. Dlatego zawsze jest planowany luz na montaż.

Natomiast w przypadku szerszych szczelin stosuje się maskownice, które uzupełniają wymiary, tworzą dystansy w układach narożnych oraz umożliwiają otwarcie szafek, które znajdują się przy ścianie.

Osoby zaciekawione, jak to jest z tymi wymiarami w kuchniach,  kieruje do tego wpisu:

5. Źle dobrane światło do pracy

5 błędów przy projekcie kuchni - źle dobrane światło do pracy

Na koniec zostawiłem sobie taką błędo-ciekawostkę 😉 Gdy projektując oświetlenie w kuchni i za bardzo skupimy się na jego aspekcie dekoracyjnym, może go na zabraknąć do pracy w kuchni lub pogorszyć jej jakość.

Niestety dołożenie kolejnych punktów świetlnych w już w gotowej kuchni nie jest rzeczą prostą dlatego zwróćmy szczególną uwagę nie tylko na oświetlenie zapewniające „ochy i achy”, ale również komfort pracy.

Wpływa barwy światła na odbiór koloru jedzenia; źródło

Dla odpowiedniego komfortu pracy nie tylko moc światła jest ważna, ale również jego odpowiednia brawa.  Szczególnie w kuchniach nowoczesnych dominuje oświetlenie o białej barwie światła. Z całą pewnością wygląda to efektownie, natomiast ma poważne następstwa w odbiorze przygotowywanych potraw.  Nie bez powodów w sklepach rybnych dominuje barwa biała a w mięsnych żółta. 😉 

Barwa żółta, ciepła, jest najlepsza do pracy w kuchni, natomiast przy oświetleniu dekoracyjnym możemy popuścić wodze fantazji.

Dlatego, jeśli zależy nam na komfortowym gotowaniu oraz efekcie „Wow”, to warto zaplanować nawet dwa rodzaje oświetlenia: dekoracyjne i robocze. Dla światła roboczego najlepsza jest barwa ciepła, żółta, natomiast przy oświetleniu dekoracyjnym możemy popuścić wodze fantazji.

A o tym, jak dobierać oświetlenie oraz obliczyć niezbędną ilość światła, pisaliśmy w tym artykule:

Błąd nie zawsze jest błędny

Błąd nie jest błędem

Mam nadzieję, że ta lista pozwoli Wam uchronić się przed kilkoma błędami, oraz pomoże zrozumieć, że większość błędów ma drugie, a nawet trzecie dno. Dopiero ich dokładne poznanie pozwala ujrzeć konsekwencje, jakie za sobą niosą, co  w efekcie czyni je błędami.

Błędem powinniśmy nazywać tylko te sytuacje, gdy mając do wyboru wiele możliwości, wybieramy tą najgorszą 😉

Natomiast warto zaznaczyć, że nie każdy błąd jest w pełni błędem. Projektowanie wnętrz to w dużej mierze sztuka kompromisów i wyzbywania się rzeczy zbędnych na rzecz tych najważniejszych.

Dlatego w przypadku bliskości płyty i zlewu sam miałem do czynienia z projektami,  gdzie takie rozwiązanie było najlepsze, aby zapewnić jakikolwiek sensowne miejsce do gotowania. Wysokość blatu roboczego często jest podyktowania wysokością parapetu, czy nawet systemem mebli. Czasem też, rzeczywiście szafka o wymiarze 37cm ratuje projekt, a zimna, biała barwa światła jest tą, w której czujemy się najlepiej.

Projektowanie wnętrz to w dużej mierze sztuka kompromisów i wyzbywania się rzeczy zbędnych na rzecz tych najważniejszych.

Dlatego unikajmy również przesadnej poprawności, o czym pisałem w przedniej części i pamiętajmy o kontekście. Stąd też błędem powinniśmy nazywać tylko te sytuacje, gdy mając do wyboru wiele możliwości, wybieramy tą najgorszą 😉

Ciekawi innych błędów przy projektowaniu kuchni?

A może jak nie dekorować? 🙂

Szukasz pomysłu na kuchnię? Zobacz:

Jak kupić kuchnię!

Filip Tchorek

Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Prywatnie poszukiwacz ekscytacji w nietypowych sportach i przekraczaniu własnych granic.

Powiązane Artykuły

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Ania Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość

Ja przed remontem kuchni miałam płytę gazową tuż obok zlewu… No i niestety, każde mocniejsze odkręcenie wody skutkowało tym, że płyta była pochlapana…

Back to top button
Close
Close