Kuchnia

Jak wybrać AGD? Najważniejsze kryteria, ceny i same konkrety!

Jak nie pogubić się w gąszczu marketingowych bzdur. Co jest ważne, a co jest ważne tylko z nazwy? W tym wpisie skupiam się na uniwersalnych poradach dotyczących tego, jak wybrać AGD.
Zaczynam od listy konkretnych porad, podaję najważniejsze kryteria, którymi warto się kierować by wyborze urządzeń oraz średnie ceny za dobry standard. Dokładniejszy opis kryteriów znajdziesz w dalszej części wpisu.

Jak wybrać AGD, same konkrety:

  • Lodówka – dobry standard to dowolny model w przedziale 1200-1600zł
  • Piekarnik – każdy piecze, natomiast wyższe modele mają bardziej precyzyjne sterowanie temperaturą oraz większy zakres temperatur (do 300ºC) i lepiej się prezentują. Zakres cen dobrego standardu: piekarnik z pokrętłami ok 900zł, piekarnik ze sterowaniem elektronicznym (dotykowym) ok 1600zł
  • Płyta indukcyjna – koniecznie wybierz model z niezależnym sterowaniem dla każdego pola i najlepiej ze sterowaniem przez slider (suwak). Dobry standard to wydatek ok 1400zł
  • Płyta gazowa – jeśli lubicie gotować, to wybierzcie taką, której ruszt pokrywa całą płytę, aby nie mieć problemów z przesuwaniem i stawianiem na niej garnków. Dobry standard na stali to ok 800zł, na szkle ok 1200zł
  • Okap – dobry okap to cichy okap. Aby był cichy, musi mieć wydajny silnik. A jak ma wydajny silnik, to jest cichy na pierwszych biegach, których używamy na co dzień. Szukaj tych z wydajnością od 600m³/h i więcej.
  • Zmywarka – Jeśli zostaną nam jakieś nadwyżki w budżecie, to przeznacz je na zmywarkę. Gdy masz miejsce, to wybierz zmywarkę o szerokości 60 cm. W przypadku rodzin zmywarka o szerokości 60 cm to konieczność.

Czym się kierować przy wyborze AGD

Lodówka do zabudowy
Lodówka do zabudowy musi sprostać precyzyjnym, wymiarowym standardom co znacząco wpływa na jej konstrukcję i brak zróżnicowania. Z widocznych różnic możemy zaznaczyć wielkość zamrażalnika, który może posiadać dwie lub trzy szuflady.

Zapewne kolejnym zdziwieniem będzie brak funkcji No Frost w zamrażalniku, która w przypadku urządzeń wolnostojących jest już standardem. Niestety pełny No Frost, w przypadku urządzeń do zabudowy, jest cechą lodówek premium. Ponownie winna jest wymuszona konstrukcja urządzeń, która znacząca utrudnia zastosowanie niektórych rozwiązań.
Warto jednak dodać, że pomimo braku No Frost w zamrażalniku to większość posiada go w części chłodzącej. Ponadto urządzenie wcale tak szybko się nie pokrywa lodem, a raz do roku warto rozmrozić i umyć zamrażalnik choćby ze względów higienicznych.
Lodówki funkcje
Ciekawe rozwiązania zaczynają się w urządzeniach od ok 2500zł. A co możemy dostać, jeśli dopłacimy?
Z najważniejszych to specjalne szuflady w części chłodzącej o temperaturze bliskiej zeru, dzięki czemu przechowamy wędliny i warzywa znaczenie dłużej. Precyzyjne sterowanie temperaturą dzięki elektronicznym czujnikom, niezależne sterowanie temperaturą chłodziarki i zamrażalnika oraz wspomniany już No Frost.

Piekarnik

Praktycznie każdy piekarnik jest w stanie piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem. Czyli w sposób, w jaki podawane są nieomal wszystkie przepisy.  Więc czy jest sens kupić droższy piekarnik? Sprawdźmy!

Najprościej można podzielić piekarniki na te sterowane mechanicznie, czyli z pokrętłami i te sterowane elektronicznie, czyli posiadające przyciski lub panel dotykowy. W zależności od rodzaju sterowania mamy różne termostaty, które odpowiadają za regulację temperatury.

Sterowanie mechaniczne i sterowanie elektroniczne.

Sposób sterowania, a co za tym idzie rodzaj termostatu, to takie serce tych urządzeń. Piekarniki sterowane mechanicznie mają mniejszą dokładność w utrzymaniu temperatury, bo ich serca biją wolniej 🙂 Upraszając, gdy piekarnik nagrzeje się do wybranej temperatury, to grzanie ustaje i budzi się, dopiero gdy temperatura spadnie o kilka stopni, by ponownie się nagrzać. W drugim przypadku pomiar temperatury jest znacznie bardziej precyzyjny i cykle nagrzewania są znacznie częstsze – serce bije równomiernie.

Dobry kucharz, normalny kucharz, automatyczny kucharz

Wyższe modele piekarników wyposażone są w programy do pieczenia automatycznego, termo-sondy, a nawet posiadają wbudowane przepisy. Wszystko to by pieczenie było za każdym razem perfekcyjne powtarzalne. Jednak nie dajmy się zwariować! Nasze mamy i babcie piekły bez tych wszystkich bajerów, a smak sam się bronił. Dlatego obecne piekarniki bardzo ułatwiają pieczenie, ale nawet najlepszy piekarnik nie zastąpi dobrego kucharza.

A może para? Piekarniki parowe i piekarniki z funkcją pary

Tu należy uważać na marketing. Istnieją piekarniki parowe, czyli takie, które są w stanie gotować na parze, ale nie będą piekły oraz piekarniki z funkcją pary, które pieką, ale nie gotują.

Piekarnik z funkcją pary nie gotuje. Para jest używana w czasie pieczenie, by potrawy się nie przesuszały.

Istnieją również modele piekarników, które zarówno gotują na parze jak i pieką.  Dlatego zwracajcie uwagę na specyfikację danego urządzenia.

Pyroliza i nigdy więcej sprzątania?

Pyroliza jako system czyszczenia brzmi świetnie. Jednak nie znam osób, które mają piekarnik z pyrolizą i z niej regularnie korzystają. Ocenę tego rozwiązania, pozostawiam Wam.

Płyta grzewcza

Płyta indukcyjna.
Najważniejsze jest niezależne sterowanie dla każdego pola przez suwak (slider) na płycie. Dzięki temu możemy jednym ruchem zwiększyć lub zmniejszyć moc pola. Pozostałe rozwiązania to już mniej lub bardziej kosmetyka, design i marketing.

Od lewej: dużo klikania, mniej klikania, idealnie 🙂

Płyta gazowa.
Nieistotne czy decydujecie się na płytę na szkle, czy stali zwróćcie uwagę na szerokie ruszty. Zwiększają komfort gotowania przez stabilne podtrzymywanie naczyń. Być może wyglądają bardziej topornie niż  delikatne „włoskie palniki” ale na pewno są o niebo wygodniejsze.

Palniki gazowe
Włoski design kontra niemiecka myśl techniczna.

Okap

Najważniejszy parament to czy okap jest cichy. Jak będzie wył, jak by chciał zaraz odlecieć, to nie będziesz z niego korzystać. A żeby okap był cichy, to musi mieć wydajny silnik, dzięki czemu w zakresie pracy, czyli 1-2 bieg będzie jedynie uspokajająco szumiał, niczym liść smagany wiatrem pośród sosnowych drzew.

Okap o dobrej wydajności to taki, którego maksymalna wydajność wynosi 600m³/h i więcej – proste.

Wydajnościowe sztuczki.

Większości producentów podaje w specyfikacji jedynie maksymalną wydajność okapu, czyli dla najwyższego biegu.
Ja również pisząc o wydajności, podaję parametr maksymalny. Natomiast do codziennego użytku wykorzystujemy pierwszy lub drugi bieg. Dlatego ponownie podkreślam, jak ważne jest, aby okap miał dużą maksymalną wydajność by już na pierwszym biegu, dobrze się spisywał.
Pro Tip – włącz okap 5 min przed gotowaniem. Dzięki temu unikniesz rozprzestrzenianiu się zapachów we wnętrzu.

A jeśli chcecie policzyć odpowiednia wydajność do waszego wnętrza, to pomnóżcie kubaturę pomieszczenia razy 10. Wynik to ilość m³ powietrza, które okap powinien wymienić w ciągu godziny.

Przykład dobrego opisu okapu oraz odniesienie do hałasu.
Przykład dobrego opisu okapu oraz odniesienie do hałasu.

Obieg otwarty czy zamknięty

Większość okapów może pracować zarówno podłączone do wentylacji, jak i nie. Jeśli mamy taką możliwość to zawsze lepiej podłączyć do wentylacji. Jeśli nie mamy takiej możliwości, okap też się doskonale sprawdzi, tylko pamiętajmy o regularniej wymianie filtra węglowego.

Zmywarka

O ile każdy piekarnik piecze, tak nie każda zmywarka zmywa. Uważam, że zmywarka jest urządzeniem, do którego warto dołożyć, bo nie ma nic gorszego niż niedomyte naczynia. Oczywiście istnieje system oznaczający klasy zmywania naczyń (najwyższe klasa to A), ale chyba wszystkie zmywarki taką klasę posiadają 🙂

Z doświadczenia własnego, znajomych, rodzinny i klientów wiem, że tańsze modele w jakiś magiczny sposób szybko przestają domywać i użytkownicy bardzo na nie narzekają. Rozsądny przedział cenowy za zmywarkę proponowałbym ok. 1400-1600 i wzwyż.

W przypadku zmywarek o szerokości 45cm bardzo dobrym rozwiązaniem jest wybór zmywarki z trzecią szufladą. Dzięki temu znacznie zwiększamy powierzchnie na naczynia w dolnym koszu zmywarki.

Czy już skończyła zmywać?

Wyświetlacz z kropką LED i ze wskaźnikiem końca pracy.
Wyświetlacz z kropką LED i ze wskaźnikiem końca pracy.

Jeśli nie chcemy nasłuchiwać zmywarki, niczym gazela na sawannie, to warto wybrać taki model, który posiada wskaźnik pracy. Zmywarka pracuje w cyklach i bez tego po prostu nie słychać czy już skończyła. Wskaźnik pracy może mieć formę diody LED lub wyświetlacza  podłogowego. Oczywiście modele z odkrytym panelem mają wszystko na widoku.

Więc jak wybrać AGD?

Miało być krótko, a wyszło jak zawsze 🙂 Więc jeśli macie jakieś pytania to śmiało piszcie w komentarzowych, a postaram się pomóc.

Oczywiście o każdym urządzeniu można by zrobić osobny wpis, co z czasem uczynię. Temat jak wybrać AGD jest bardzo szeroki i czasem coś nam się spodoba i wystarczy do podjęcia decyzji. Ilość funkcji jest ogromna, ale nie dajmy się przytłoczyć marketingowym bełkotem.

Wasze przemyślenia

A Wy? Jesteście zadowoleniu z wybranego AGD? Co byście zmienili, a co uwielbiacie w swoich urządzeniach?

Zobacz również:

Tagi

Filip Tchorek

Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Prywatnie poszukiwacz ekscytacji w nietypowych sportach i przekraczaniu własnych granic.

Powiązane Artykuły

8
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
5 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MagdalenaFilip TchorekolaFilip TchorekJanina Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jakub
Gość

Warto się również zastanowić na których funkcjach naprawdę nam zależy. Np. w przypadku zmywarek promowane są również te z półką na sztućce i przedstawiane jako premium – mimo, że w praktyce jest to gorsze rozwiązanie (przynajmniej według mnie) niż standardowy koszyk. Sztućce na półce trzeba odpowiednio ustawiać żeby się dobrze umyły, nie można ich po prostu wrzucić jak do koszyka.
Inna kwestia – pyroliza w piekarniku to wspaniała funkcjonalność i raz na kwartał sobie puszczam i wystarczy do utrzymania porządku, ale to prawda – większość użytkowników tego trybu nie używa.

Filip Tchorek
Gość

Cześć Jakub,
fajnie, że poruszyłeś temat półki na sztućce. Również uważam, że nie jest to lepsze rozwiązanie od koszyka ale przyznam, że znam i fanów tej małej półeczki 😉
Oprócz problemu z układaniem na półce dodałbym jeszcze problem z wypakowaniem sztućców do szuflady. Koszyk mogę łatwo przenieść, a z półki przenosisz tylko tyle ile zmieścisz w dłoniach.
A co do pyrolizy. Miło mi poznać pierwszego aktywnego użytkownika tej funkcji 🙂

Janina
Gość

Przymierzamy się do remontu kuchni po nowym roku i ciesze się, że tu trafiłam.
Kilka pomysłów już mamy w głowie i w projekcie, jednak tym artykułem otworzyłeś szerzej moje oczy!
Podoba mi się akapit dotyczący okapu – nasz poprzednik to dokładnie taki brzęczek.

Filip Tchorek
Gość

Cześć Janina,
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂
Jeśli będziesz miała więcej pytań to śmiała pisz pod tym wpisem, a zrobię co mogę by Wam pomóc.
W czasie remontu przechodzimy przez podobne problemy dlatego jeśli zadasz tu pytanie to nie tylko pomożesz sobie, ale też wszystkim następnym czytelnikom 🙂

ola
Gość
ola

super artykul,brawo za poczucie humoru!
szukam dobrego okapu zanim maz zamknir kuchnie z powoeu zapachow(nasz okap sie nie spisal)
pozdrawiam

Back to top button
Close
Close