Inteligentny piekarnik – rewolucja w pieczeniu nadeszła?
W dobie smart domów i smart mieszkań nikogo nie powinno dziwić, że nasze piekarniki też stają się smart. Czy ta zmiana faktycznie wnosi coś do naszego sposobu pracy w kuchni? To tylko chwilowa moda, czy nowy standard? Aby odpowiedzieć na te pytania, postanowiliśmy odwiedzić showroom marki Haier i przetestować ich inteligentne urządzenia do zabudowy.
Kliknij tutaj, by zobaczyć całą linię urządzeń Haier >
Wpis powstał przy współpracy z marką Haier, ale zawarte w nim opinie należą do autora.
Czym jest smart piekarnik?
Najprościej tłumacząc: inteligentny piekarnik to urządzenie wyposażone w zaawansowane funkcje i technologie, które pozwalają na łatwiejsze, bardziej intuicyjne i dokładniejsze pieczenie.
Wiele z nich posiada elektroniczny system czujników, dzięki czemu potrafią automatycznie dostosować parametry pracy do pieczonej potrawy. Ich obsługa nie wymaga więc żadnych specjalistycznych zdolności.
Oczywiście z takiego urządzenia możemy korzystać również w sposób tradycyjny. Manualnie włączamy termoobieg 180 stopni i pieczemy! Jednak nawet przy tak prostej funkcji korzystamy ze wsparcia czujników.
Skąd piekarnik wie, że dobrze piecze?
Jedną z najważniejszych i zarazem podstawowych zasad działania piekarnika jest ogrzewanie. A dokładniej – utrzymywanie stałej, dedykowanej danej potrawie temperatury. Jest to konieczne, jeśli chcemy upiec doskonałą bezę Pavlovej czy puszysty biszkopt.
Czujnik temperatury w piekarniku nazywamy termostatem, który jest sercem urządzenia. W tradycyjnych piekarnikach termostat działa na zasadzie regulacji temperatury przez włączanie i wyłączanie grzałek. Gdy wnętrze nagrzeje się do wybranej temperatury, grzanie ustaje i budzi się dopiero w chwili, gdy temperatura spadnie o kilka stopni.
W inteligentnych piekarnikach z kolei termostat kontroluje temperaturę w czasie rzeczywistym i automatycznie dostosowuje ilość wytwarzanego ciepła. Możliwe jest więc bardziej precyzyjne pieczenie – serce bije równomiernie.
Dzięki temu mamy większe panowanie nad temperaturą oraz pełną powtarzalność procesu pieczenia, ponieważ parametry są stałe.
Więcej na temat funkcji smart dowiesz się tutaj >
Kiedy piekarnik wie, że danie jest gotowe?
Wolno pieczona wieprzowina szarpana, pieczeń czy sztuki mięsa wymagają odpowiedniego wyczucia czasu i optymalnej temperatury.
Moment, gdy mięso jest idealnie przyrządzone, wyznacza jego temperatura wewnętrzna. Albo więc będziemy co chwilę sprawdzali temperaturę potrawy, albo skorzystamy z wygodnego rozwiązania, jakim jest termosonda.
Wystarczy umieścić termosondę w potrawie i zdać się na piekarnik. Urządzenie pracuje dla nas do czasu, gdy danie będzie gotowe. Proste i wygodne, a właśnie o to chodzi w smart urządzeniach!
W jaki sposób piekarnik dobiera program?
Znając już podstawy pracy smart piekarników, czyli sterowanie elektroniczne i funkcję termosondy, możemy przyjrzeć się całej gamie programów automatycznych – dopasowujących czas i moc do wagi i typu potrawy.
Zasadę działania poparły lata doświadczeń zawodowych kucharzy i wiele testów, dzięki którym producent urządzenia tak komponuje parametry pracy, aby zagwarantować nam najlepsze rezultaty.
Odgrzewasz na szybko mrożoną pizzę, ale już wyrzuciłeś/-aś opakowanie do kosza i nie wiesz, jaką moc grzania ustawić? Włącz funkcję pieczenia mrożonej pizzy i zaufaj piekarnikowi.
Oczywiście to najprostszy przykład. Urządzenia typu smart posiadają kilkadziesiąt programów automatycznych, połączonych z bazą kilkuset przepisów, które możemy łatwo przeglądać i wybierać na wyświetlaczu lub przez aplikację hOn.
Aplikacja hOn do zdalnego sterowania
Sterowanie piekarnikiem przez aplikację może się wydawać zbyteczne, wszak jesteśmy w kuchni. Jednak to rozwiązanie ma, w mojej ocenie, kilka świetnych zalet i widzę je w bardzo praktycznym wymiarze.
Przede wszystkim, po połączeniu urządzenia z aplikacją nie tylko możemy sterować całym procesem pieczenia, ale też łatwo i wygodnie zaprogramować czas włączenia i wyłączenia urządzenia
Gdy jesteś zajęty pracą
Dzięki temu możemy przyprawić potrawę, umieścić ją w piekarniku i spokojnie dołączyć do biznesowego spotkania na Teamsie. Kiedy skończymy – obiad będzie już na nas czekał! A jeśli spotkanie się przedłuża? Szybko klikniesz na apce “wyłącz piekarnik”, bez opuszczania spotkania.
Gdy nie ma Cię w pobliżu
Powiadomienie o skończonej pracy jest również przydatne, na przykład dla osób posiadających piętrowe domy. Możesz przebywać z dala od kuchni, a gdy piekarnik skończy pracę – Twój smartfon zacznie wibrować.
Powyższe przykłady pokazują, jak taka aplikacja może na co dzień ułatwić nam pracę i życie. Urządzenie korzysta z tego, co obecnie jest już standardem, a nawet nie dotykamy tematów komponowania własnych programów pieczenia, czy korzystania z setek gotowych przepisów!
Ale jak to działa w praktyce?
Działa bardzo dobrze! Pierwsze piekarniki smart z panelami dotykowymi cierpiały na tą samą chorobę wieku dziecięcego co smartfony. Ekrany nie były dość responsywne, a oprogramowanie zamulało.
Dlatego testując piekarnik Haier, poddałem go dynamicznej próbie. Zobaczcie sami, że piekarnik dotrzymuje mi kroku!
Piekarnik, który nawiguje kucharzem
Kolorowy wyświetlacz z polskim menu oraz dużymi ikonami nawigacyjnymi jest tak bardzo intuicyjny, że odnajdziesz się w nim już przy pierwszym użyciu.
Powitalny ekran dzieli się na trzy części, skąd łatwo przejść do ustawień, podstawowych trybów grzania lub do funkcji automatycznych.
Co ważne, urządzenie nawiguje też nami! Gdy umieścimy termosondę, otrzymamy stosowne powiadomienie i podpowiedzi. Kiedy wybierzemy tryb pieczenia z dodatkiem pary lub gotowanie na parze – piekarnik sprawdzi, czy ma dość wody i poprosi nas o uzupełnienie zbiornika, jeśli będzie jej za mało.
Pisze, piecze, gotuje
Będąc w showroomie marki Haier, mieliśmy okazję testować kilka urządzeń. Naszą szczególną uwagę zwrócił model HWO60SM6T9BH.
Cenę i opis piekarników Haier znajdziesz tutaj >
Jest to piekarnik z funkcją pieczenia na parze oraz systemem czyszczenia pirolitycznego. Łączy w sobie wszystkie wspomniane wyżej funkcje, co czyni go jednym z najbardziej wszechstronnych piekarników dostępnych na rynku.
Możemy w nim piec mięsa, możemy gotować warzywa, możemy też łączyć funkcje pieczenia i parowania. Doskonale sprawdza się to przy wypiekach i mięsach, gdzie wilgotność komory pieczenia ma równie istotny wpływ na efekt, co utrzymanie stabilnej temperatury.
Haier jak bajer!
Haier to lider w branży AGD na świecie (14 razy z rzędu zajął pierwsze miejsce w rankingu największych marek produkujących AGD). W Polsce nie jest jeszcze szeroko znany, ale to żadna nowość, że firmowi giganci późno do nas docierają.
Firma robi już małą rewolucję w segmencie lodówek multidoor, które są świetną alternatywą dla klasycznych lodówek typu side by side. Niemniej urządzenia do zabudowy, nie ustępują w niczym technologii chłodniczej. W ofercie oprócz piekarników znajdziemy też: płyty indukcyjne i gazowe, okapy, chłodziarko-zamrażarki, zmywarki i kuchenki mikrofalowe.
Z punktu widzenia konsumenta, ten chwilowy jeszcze brak rozgłosu marki Haier sprawia, że cena piekarników jest względnie niska, biorąc pod uwagę zawartą w nich technologię.
Urządzenia znajdziesz w największych polskich sklepach z wyposażeniem AGD. Możesz je wygodnie zamówić z dostawą na terenie całego kraju.
Wszystkie modele piekarników znajdziesz na stronie haier.com.
Dla kogo smart piekarnik?
Możliwość zdalnego sterowania i dokładnego monitorowania temperatury pieczenia znajdzie zastosowanie w wielu kuchniach. To, że urządzenie działa i piecze – nie budzi wątpliwości, więc może to być piekarnik dla każdego.
Jednak w kontekście samego korzystania z piekarnika smart, osobiście widzę największe korzyści w dwóch grupach użytkowników – specjalistów i nowicjuszy.
Jeśli sam proces gotowania Cię nie kręci, ale chcesz zadbać o jakość i smak przyrządzanych potraw, to zdanie się na programy automatyczne pozwoli osiągnąć cel bez wysiłku.
W przypadku specjalistów – najważniejsza jest możliwość ścisłej kontroli całego procesu pieczenia, aby zagwarantować dokładnie taki efekt, jakiego oczekujemy. Bez niespodzianek.
Piekarnik smart czy nie smart?
Każdy piekarnik piecze. To fakt. Posiadanie piekarnika typu smart nie jest więc niezbędne do gotowania. Tak samo jak nie jest niezbędne posiadanie smartfona, aby dzwonić.
To, co dziś wydaje nam się nowe i obce, już za chwilę będzie po prostu standardem. W dodatku poprawiającym wygodę i skracając czas spędzany w kuchni.
Posiadanie takiego urządzenia w domu zdecydowanie usprawnia proces gotowania i podnosi jego komfort na zupełnie nowy poziom.
Po pierwsze to po polsku pisze się piroliza, a nie pyroliza, bo to słowo pochodzi od przedrostka „piro”, czyli ogień.
Dzięki za zwrócenie uwagi. Myślałem, że oba określenie są poprawne, ale po sprawdzeniu faktycznie językoznawcy wskazują, że poprawną pisownią jest piroliza.
Z ciekawostek dodam, że nawet producenci w specyfikacji opisują tę funkcję jako pyrolizę. 😉