AGDDla ProjektantówFilmyUrządzanie Wnętrz

Sprawdzamy nowy piekarnik Miele, który sam się myje!

Odwiedziliśmy salom marki Miele w Warszawie, aby poznać rewolucje w piekarnikach, czyli piekarnik parowy, który sam się myje niczym zmywarka. Zobaczcie, co potrafi piekarnik Miele o wartości blisko 24 tysięcy złotych!

Zapraszamy do obejrzenia naszej relacji z pobytu w salonie Miele poniżej.

Podział piekarników parowych 

Piekarniki parowe możemy podzielić w następujący sposób: piekarniki, które gotują na parze oraz na piekarniki, które używają pary w trakcie pieczenia. 

Różnica pomiędzy tymi piekarnikami jest banalnie prosta. Piekarnik wyposażony w funkcję z dodatkiem pary polega na tym, że piekarnik jest wyposażony w specjalną dyszę, która dostarcza parę bezpośrednio na pożywienie po uruchomieniu konkretnego programu.

Natomiast piekarnik parowy ma też takie dysze, ale są one umieszczone na samym końcu piekarnika. Dysze transportują parę w sposób równomierny w zależności od wilgotności powietrza i odpowiedniego programu. 

Czym wyróżnia się piekarnik Miele DCG?

Kamil Kowalczyk: “Nasz piekarnik DGC to piekarnik i urządzenie do gotowania na parze w jednym. To piekarnik, w którym maksymalna temperatura pieczenia wynosi 230°C, mamy w nim funkcję pary i to świetnie ze sobą współgra. Można w nim zrobić parę z pieczeniem, ale też wykorzystać go jako zwykły piekarnik do pieczenia. 

W tym piekarniku klient może dostosować ustawienia do indywidualnych preferencji np. ustawić temperaturę pieczenia na 220 stopnia przy zachowaniu 100% wilgotności. Można też przyrządzić jedzenie próżniowo (sous-vide) i regulować działanie pracy piekarnika o 1 stopień, a przy tradycyjnym pieczeniu regulowanie pracy piekarnika jest możliwe o 5 stopni. W tym piekarniku klient ma do dyspozycji programy automatyczne, które ułatwią przygotowanie potraw bez zastanawiania się nad tym, jaką temperaturę ustawić dla danej potrawy. 

Piekarnik Miele DGC to coś więcej niż piekarnik parowy. Ciekawostką jest fakt, że piekarnik parowy pozwala oszczędzać wodę. Co to dokładnie oznacza i dlaczego ta funkcja czyni ten piekarnik tak wyjątkowym? Oznacza to tyle, że np. ilość wody do ugotowania jednego jajka będzie taka sama jak w przypadku gotowania większej ilości jajek dla członków rodziny lub przyjaciół. Największą zaletą rynkową tego piekarnika jest dbałość o ekologię i fakt, że gotowanie na parze czy przyrządzanie potraw w trybie sous-vide nie wymaga użycia zbyt dużej ilości wody, dlatego klient może dbać o środowisko i jednocześnie oszczędzać pieniądze na zużyciu wody. 

Przykładowo: 1,5 litra wody w pojemniku wystarczy na 1,5 godziny gotowania na parze. 

Funkcje piekarnika parowego DCG

Wygodną funkcją w tym piekarniku dla osób, które niekoniecznie potrafią gotować są specjalne tryby gotowania, które ułatwiają takim osobom precyzyjny czas pieczenia danej potrawy. To jednak nie wszystko. 

Klient może skorzystać z programów automatycznych dostosowanych do pieczenia różnego rodzaju składników np. ziemniaków i wybrać rodzaj ich przyrządzenia np. w mundurkach, w wodzie lub pieczone,  by zaoszczędzić czas na domyślaniu się, z jakich ustawień czy temperatury skorzystać. 

Piekarnik parowy DGC ma szeroki zakres działania i nie ogranicza się wyłącznie do funkcji pieczenia. W piekarniku znajduje się specjalny podajnik wody, który przekierowuje parę bezpośrednio na żywność, co pozwala uzyskać dobrze przygotowany posiłek na parze. 

Dodatkową korzyścią dla użytkowników tego piekarnika całkowite pochłanianie zapachu przyrządzanych potraw. Jak to działa? Klient może ugotować na parze np. ananasa i rybę jednocześnie bez ryzyka, że zapachy z tych składników przenikną. 

Przykładowo: piekarnik Miele jest wyposażony w program “zestaw obiadowy”. Klient może wybrać składniki na wyświetlaczu piekarnika, które chce przyrządzić, ich wielkość. Piekarnik “zapyta” klienta o stopień twardości lub miękkości warzyw. Piekarnik Miele dodatkowo “podpowiada” klientowi w jakim naczyniu umieścić potrawę, ile wody dodać do przyrządzenia dania. Piekarnik “podpowiada” klientowi który z danych produktów umieścić najpierw w piekarniku, by każdy z nich był gotowy w tym samym czasie. 

Dodatkowym udogodnieniem w tym piekarniku jest funkcja redukcji pary, gdzie to użytkownik kontroluje ile tej pary będzie w piekarniku, co jest też bardzo pomocne np. przy wyjmowaniu potraw z piekarnika. Każdy klient musi pamiętać też o odpowiednim ułożeniu różnego rodzaju produktów w piekarniku, czyli o tym, by np. ryby i owoce morza zawsze umieszczać na niższej półce piekarnika. Dlaczego to tak istotne? Głównie dlatego, by uniknąć kapania wody z ryb lub owoców morza na pozostałe składniki i mieszania zapachów. 

Dla kogo jest piekarnik parowy DCG?

Piekarnik Miele DGC to idealny sprzęt dla osób, które uważają, że nie potrafią gotować. To urządzenie będzie też odpowiednie dla tych, którym gotowanie sprawia przyjemność i którzy  czują, że potrzebują mieć piekarnik z wieloma przydatnymi funkcjami gotowania. 

To produkt idealny dla rodzin, który sprosta nawet największym wyzwaniom kulinarnym. Piekarnik Miele umożliwia przygotowanie obiadu dla całej rodziny w 30 minut, a warzywa na parze można ugotować w 10 minut. 

Warto pamiętać, że piekarnik parowy DGC należy co jakiś czas odkamieniać. 

Ile kosztuje piekarnik Miele z funkcją samoczyszczenia i jak działaja? 

A ile kosztuje piekarnik Miele z funkcją samoczyszczenia? Ceny za piekarnik Miele z funkcją samoczyszczenia zaczynają się od 13000 złotych. 

Jak działają piekarniki z tą funkcją?

Funkcja samoczyszczenia piekarnika polega na tym, że opuszczamy element piekarnika, który kręci się 400 razy na minutę niczym w zmywarce. Na samym dole mamy odpływ, który pobiera wodę do czyszczenia, następnie piekarnik jest przepłukiwany kilkunastokrotnie z detergentem. Piekarnik Miele czyści się tak samo jak zmywarka.  

Niektóre piekarniki Miele mają funkcję mycia, ale nie takiego standardowego mycia parowego, które często występuje w piekarnikach parowych, ale takiego mycia niczym w zmywarce, dzięki czemu piekarnik sam się czyści i pozwala klientom oszczędzać czas! 

Klasyczne mycie w piekarnikach parowych przypomina namaczanie. W piekarniku parowym Miele jeśli mamy jakiś brud z powodu wcześniej przypieczonego jedzenia, to dzięki parze łatwiej jest to umyć.  

Piekarnik parowy DCG jest wyposażony w różne tryby czyszczenia. Piekarnik Miele sam się czyści i wysusza. Jednym z flagowych rozwiązań firmy w tym modelu jest tryb czyszczenia hydroclean. 

Przy wyborze funkcji “konserwacja” czyszczenie komory i płukanie to są jakby odrębne procesy. Płukanie komory piekarnika można włączyć automatycznie po każdym czyszczeniu i ta funkcja sama się wyłączy. Suszenie przy namaczaniu to świetna opcja, bo można łatwo usunąć resztki jedzenia. 

Róża: “A co się dzieje z tymi resztkami jedzenia i wodą, która spływa do odpływu? Jak to funkcjonuje?” 

Kamil Kowalczyk: “Jeżeli mamy piekarnik z funkcją podłączenia do wody dopływ i odpływ, to dopływ idzie nam ¾ cala tak jak w przypadku każdej zmywarki. Natomiast odpływ jest cieńszy i bardzo podobny tak jak w suszarkach, dlatego odpływ jest umieszczany z tyłu piekarnika”. 

Róża: “A czy w przypadku piekarnika z pojemnikami na wodę też musimy mieć odpływ z tyłu piekarnika?” 

Kamil Kowalczyk: “Nie, ponieważ taki piekarnik w momencie mycia ma dostęp do świeżej wody i do brudnej wody po myciu. W cyklu hydroclean klient musi wymieniać 3-krotnie wodę, a piekarnik zawiadamia klienta o tym, kiedy należy dolać wodę lub ją wymienić. Podczas takiego pełnego czyszczenia piekarniki z tej serii są zamknięte, a jeśli np. zapomnimy o dolaniu wody – piekarnik nie zacznie czyszczenia i ruszy dopiero w momencie dolania wody. 

Jeżeli mamy piekarnik z podłączeniem do wody to jest to wtedy bezobsługowe”. 

Czyszczenie piekarnika – co wlać do piekarnika? 

Ciekawi Cię czym czyścić taki piekarnik? Wyłącznie detergentem, który możesz kupić w salonie Miele lub przez internet. Detergenty są dostępne w małych butelkach, można je kupić w zestawie. Klient ma do dyspozycji trzy tryby czyszczenia i może wybrać dany z nich w zależności od stopnia zabrudzenia powierzchni piekarnika. Pierwszy tryb czyszczenia trwa od 2 do 3 godzin. Drugi tryb czyszczenia od 4 do 5 godzin. Trzeci tryb czyszczenia trwa ok. 6 godzin. Piekarnik przypomina klientom proces przygotowania piekarnika do czyszczenia za pomocą instrukcji krok po kroku. 

Róża: “Jaki jest koszt takiego jednego detergentu?” 

Kamil: “Koszt zestawu 3 butelek HydroCleaner to ok. 100 zł. Rekomendujemy zakup takich detergentów co kwartał, chyba że bardzo brudzimy piekarnik, częściej w nim pieczemy to wtedy można np. raz na miesiąc, w zależności od potrzeb”. 

Róża: “Jeszcze jedno pytanie. Załóżmy, że zrobiłam 4 obiady rodzinne i byłam trochę leniwa, by czyścić piekarnik po każdym obiedzie. Nagle wpadam na pomysł, że chcę go wyczyścić detergentem. To czy przy użyciu tego pełnego mycia da się domyć jakieś plamy z tłuszczu?”

Kamil: “Oczywiście, że da radę. Sam to testowałem u siebie w domu. Robiłem kiełbaski i na dół piekarnika skapnęło nieco tłuszczu, pojawiło się przypalenie. Włączyłem funkcję hydroclean i udało mi się wyczyścić parowo cały piekarnik bez problemu”. 

Podsumowanie wizyty w salonie Miele w Warszawie 

Do salonu Miele w Warszawie możecie przyjść zarówno jako projektanci jak i inwestorzy. Na miejscu możecie sprawdzić te sprzęty i je przetestować, by przekonać się, czy to coś dla Was. Możecie umówić się z doradcą handlowym na gotowanie, by sprawdzić, jak działa piekarnik, a nawet coś smacznego ugotować. Polecamy i zapraszamy! Dajcie nam koniecznie znać co myślicie o nowym piekarniku. 

Zobacz nasze inne Vlogi!

    Filip Tchorek

    Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Zawodowo projektant mebli, kardiochirurg wnętrz, czyli specjalista od kuchni, które są sercem każdego domu!

    Powiązane Artykuły

    Subscribe
    Powiadom o
    guest

    0 komentarzy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Back to top button