AGDKuchnia

Płyta indukcyjna czy ceramiczna? 6 Mitów o płytach indukcyjnych [INFOGRAFIKA]

Mimo że temat był i jest poruszany bardzo często, to wciąż znajdują się sceptycy płyt indukcyjnych. W tym wpisie postaram się rozwiać wątpliwości i obalić mity dotyczące płyt indukcyjnych. Zatem co wybrać. Płyta indykcyjna czy ceramiczna i dlaczego indukcja 🙂

Zaczynamy od infografiki, a po grafice dokładnie omówimy różnice między płytą ceramiczną a indukcyjną.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – Różnice w wyglądzie

Z zewnątrz płyty nie różnią się prawie niczym zaś w środku wszystkim.

Płyta indukcyjna wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej do zamiany energii elektrycznej w ciepło wytwarzane na dnie garnka wykonanego z metalu reagującego na pole magnetyczne.

Oznacza to, że nagrzewa się naczynie na płycie, a nie sama płyta. Stąd hasło reklamowe „grzanie zimne w dotyku”. Warto jednak pamiętać, że w czasie gotowania płyta nagrzewa się od garnka więc zaraz po jego zdjęciu jest nadal gorąca (ok 60 ºC) jednak szybko stygnie.

W prostych słowach sposób obsługi płyty indukcyjnej jest taki sam jak płyty gazowej. Od momentu włączenia ciepło jest od razu przekazywane do naczynia, a dzięki płynnej regulacji sterujemy mocą pola niczym pokrętłem przy palnikach. Po wyłączeniu pola, grzanie natychmiast ustaje.

Płyta ceramiczna to zupełnie inna prehistoria. Pod płytą znajdują się grzałki, które się nagrzewają. I jak już się nagrzeją, co nieraz zajmuje kilka dobrych minut, przekazują ciepło do powierzchni płyty i dalej do garnków.

Inaczej mówiąc, to tak jak byśmy położyli płytę ceramiczną na farelce.
Na farelce, która potrafi nagrzać się do ok. 500 ºC i stygnąć godzinę albo i dłużej. To powoduje, że nie jesteśmy w stanie precyzyjnie stertować temperaturą, ponieważ zarówno przy jej podnoszeniu, jak i zmniejszaniu czekamy, aż się nagrzeje lub schłodzi.

Płyta indukcyjna czy ceramiczna – 6 MITÓW

1. Mit: Płyty indukcyjne buczą

Fakt:
Nie, płyty same z siebie nie buczą. Buczenie jest słyszane, gdy położymy na płycie garnek z mokrym dnem lub powierzchnia płyty będzie mokra. Naczynie wtedy nierówno przylega do płyty i zaczyna drgać (mikro drgania, spokojnie, nic się nie rusza) i wtedy słyszymy jakby buczenie. Oczywiście wystarczy tylko osuszyć płytę i garnek 😉

Niestety możemy mieć też kiepskiej jakości garnek, z nierównym dnem. Wtedy nie pozostaje nam nic innego jak jego wymiana.

2. Mit: Tylko specjalne garnki do płyty indukcji

Fakt:

Tak, ale… Płyty indukcyjne są już tak popularne, że praktycznie każdy nowy garnek można stosować na płytach indukcyjnych. Jeśli nie wiesz, czy twój garnek też się nadaje, to sprawdź, czy do dna przyciąga się magnes. Jeśli tak, to jest to naczynie na indukcję.

3. Mit: Płytę indukcyjną można podłączy tylko do siły (instalacja 3-fazowa)

Fakt:

Na przekór mitom, obecnie większość nowych płyt możemy podłączyć pod instalację 1-fazową (230 V) natomiast nie każdą pod instalację 3-fazową (400 V).

4. Mit: Płyta indukcyjna zużywa więcej prądu

Fakt:

Ponieważ ciepło powstaje bezpośrednio w dnie garnka, płyta nie traci energii na nagrzanie grzałek i samej płyty, dzięki czemu zużywa znacznie mniej energii niż płyta ceramiczna.

5. Mit: Na indukcji wszystko się przypala!

Fakt:
Na indukcji gotuje się trochę inaczej niż na gazie i zupełnie inaczej niż na ceramice.
Początkową trudnością będzie umiejętność dopasowania mocy grzania wybranego pola oraz przyzwyczajenie się do bardzo szybkiego nagrzewania się naczyń na płycie indukcyjnej. Jednak wystarczy chwila wprawy, by cieszyć się gotowaniem na płycie indukcyjnej.

6. Mit: Osoby z rozrusznikiem serca nie mogą używać płyt indukcyjnych

Fakt: 
Osoby z rozrusznikiem serca mogą używać płyty indukcyjnej, o ile zachowają zalecaną odległość 30 cm między rozrusznikiem a płytą. Oczywiście jak zawsze powinniśmy zachować ostrożność. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy nieprawidłowej pracy serca, to powinniśmy wymienić płytę na inną. Jednak przy zachowaniu podanej odległości nie powinny wystąpić nieprawidłowości.

 

Więc płyta indukcyjna czy ceramiczna?

Mam nadzieję, że tym wpisem przekonałem osoby nieprzekonane i dołożyłem swoją cegiełkę do świata szybko nagrzewających się i bezpiecznych płyt indukcyjnych 🙂

Zobacz polecane płyty indukcyjne!

Przydatne linki

Filip Tchorek

Konkretne, techniczne i finansowe porady o wnętrzach. Dbam, by tekst był pomocny i praktyczny, bo zawsze można powiedzieć to prościej! Zawodowo projektant mebli, kardiochirurg wnętrz, czyli specjalista od kuchni, które są sercem każdego domu!

Powiązane Artykuły

Subscribe
Powiadom o
guest

18 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandra

Ja bardzo nie lubię gotować na płycie indukcyjnej. Wolę klasyczne kuchenki gazowe (a raczej gazowo-elektryczne).

Władek

Dość długo mam indukcje, czasem zastanawiam się jak wczęściej się bez niej obywałem.Nie zgadzam się, że magnes wykrywa, czy naczynie nadaje się na indukcję, szczególnie te Targowe, czy Biedronkowe (wszechobecna Chińszczyzna ). Moja rada na płytę kładę ręcznik papierowy, i dopiero garnek, czy patelnie, przy poruszaniu nie rysuje płyty, nie ma obawy, że się zapali, czasem przy ostrym smażeniu lekko przybrązowieje.Spróbuj tak zrobić na gazówce lub ceramice. Polecam i pozdrawiam

Krzysztof

A ja nie polecam bo to bzdura. Z ciekawości sprawdziłem i po 2 minutach taki ręcznik jest brązowo czarny a płytę trzeba czyścić ze spalenizny (białe smugi). Nawet papier do pieczenia się robi brązowy. Po dłuższym czasie gotowania jedno i drugie będzie czarne a potem się rozleci w rękach.

Krzysztof

Zamieszczam ponownie komentarz, bo z niewiadomych mi względów poprzednim razem nie został opublikowany.
„A ja nie polecam bo to bzdura. Z ciekawości sprawdziłem i po 2 minutach taki ręcznik jest brązowo czarny a płytę trzeba czyścić ze spalenizny (białe smugi). Nawet papier do pieczenia się robi brązowy. Po dłuższym czasie gotowania jedno i drugie będzie czarne a potem się rozleci w rękach.”

Krzysztof

Tak, mam dopiero co kupioną płytę indukcyjną jedno polową, dokładnie to Hendi Profi line 3500 D. Bardzo dziwne jest to co opisujesz – u mnie papiery tak jak pisałem robią się brązowo czarne w krótkim czasie.Mam jeszcze pożyczoną indukcję też jednopolową firmy Esperanza i tak samo jest z papierami. Nawet żelazo ze stali nierdzewnej się zabarwia w specjalnej podkładce pod garnki a producent podkładki pisze, że to normalny efekt. Nie wiem co na to teoria ale praktyka tak u mnie wygląda. Na ceramice papier pewnie by się zwęglił zupełnie w tym czasie.

Krzysztof

Dał mi sporo do myślenia ten patent z ręcznikiem i spróbowałem to zrobić ale na innym garnku. I tu robi się ciekawie, bo pod innym garnkiem papier do pieczenia czy ręcznik nie palą się. Co jest ważne, to to, że garnek musi idealnie przylegać brzegami a najlepiej całą powierzchnią dna do płyty. Garnek pod którym paliły się papiery paliły się na samych obrzeżach dna garnka – zostawało czarne kółko na papierze czyli tam gdzie garnek nie przylegał. Dużo jest takich garnków na półkach w sklepach z tego co zauważyłem. Aha i papier będzie się też palił gdy się ustawi średnią… Czytaj więcej »

Krzysztof

Nie ma sprawy. Jak widać prawda leży po środku, tak czasem bywa. Pozdrawiam

Jalninka

Osobiście zastanawiałabym się jeszcze nad gazowa pod szkłem, bo jest porównywalna przynajmniej w designie. Są jednak stosunkowa świezynką na rynku , więc nie ma wielu sprawdzonych opinii. Mieliście styczność?

Vlepka

Dawno nie widziałem tylu baboli w jednym tekście. Pierwsze z brzegu:
co nieraz zajmuję kilka dobrych minut
To powoduję, że nie jesteśmy w stanie 
słyszymy jak by buczenie
każdy nowy garnek nadaję się do stosowania
jest to naczynie na indukcje.
Na indukcji gotuję się trochę inaczej
Tu szczególnie wychodzi szeroki zakres mocy 

Michoo

Korekty bez sensu. Sam ma Pan problem ze słowem pisanym.

ludwik

To „kilka minut” jest mocno przesadzone. Nie zauważyłem istotnej różnicy w czasie gotowania tej samej ilości wody między 15 letnią ceramiką Electrolux a dużo nowszą indukcją.Przydałoby się bardziej konkretne porównanie w zużyciu energii przy wykonaniu tej samej czynności na indukcji i ceramice.

Kamil

Mam już od kilku lat płytę indukcyjną i jestem z niej naprawdę zadowolony. Myślę, że nie zamieniłbym jej na nic innego. Czas gotowania jest szybki, a obsługa bardzo intuicyjna. Taką płytę łatwiej też utrzymać w czystości.

Back to top button